Over de 14 boeken die ik tot nu toe las in 2025, de eerste literaire leesclub & mijn eigen boek
De drukproef van mijn feelgooddebuut is bijna daar!
Ik ben een veellezer, altijd al geweest. Nu kan ik hele clichés gaan ophangen over dat ik altijd maximaal boeken leende in de bibliotheek als kind (wel waar), maar dat laat ik even achterwege. Dit jaar las ik tot nu toe 14 boeken en als de leeshonger even kort wegebt na een slecht boek of mijn hoofd er niet naar staat (mensen die denken dat ik dagelijks lees, think again), kijk ik series. Severance, bijvoorbeeld. Dit was mijn januari, waarin ik ook voor het eerst naar een literaire leesclub ging.
De 14 boeken die ik tot nu toe las in vogelvlucht
🗝️ Schatpakkers - Pieter Koolwijk | Als Nevin naar buiten wordt gestuurd door haar vader is ze het daar niet mee eens. Ze neemt de autosleutel mee als lichte wraak, maar die belandt in een put. Waar schatpakkers blijken te wonen, kleine mannetjes die alles meenemen wat ze vinden. Fijn kinderboekenweekgeschenk van 2024, precies wat je verwacht van Koolwijk en dat pakt in dit geval prima uit.
💥 De collectieve inzinking van de familie Hofmeyer - Julie Cafmeyer | Experimenteel proza zoals ik dat het liefst zie: vol bruisende zinnen, onconventionele personages en een flinke dosis ‘wat gebeurt hier?’ En niet onbelangrijk: met een geheel eigen tone of voice. Een van mijn lievelings van het jaar, nu al.
💛 No one belongs here more than you - Miranda July | Na All Fours wilde ik meer van July en daarom las ik een bundel korte verhalen van haar. Weird girl short stories, kan ik wel zeggen. Het ene verhaal resoneerde meer dan het ander maar over het algemeen: zeer goed en spitsvondig geschreven. De wanhoop van het proberen en een mens te zijn in een wereld die je niet begrijpt loopt als rode draad door de bundel heen, zonder irritant of te cliché te worden. Van op het droge zwemmen tot twee arme meiden die na de middelbare school gaan samenwonen en uit elkaar vallen.
🦊 Vrouw of vos - David Garnett | Wat als je vrouw plots verandert in een vos? Dat gebeurt er in het populairste boek van Bloomsbury Group-lid David Garnett. Soms heel even iets te kabbelend, maar absoluut beeldschoon en kraakhelder geschreven.
🏡 De plek - Annie Ernaux | De Nobelprijswinnaar schrijft in dit boek over haar vader, het platteland van Frankrijk en sociale klasse. Niet haar beste boek vond ik, wel weer gewoon een goede Ernaux.
🐒 Een man in de dierentuin - David Garnett | John loopt ruziënd met zijn vriendin Josephine door de dierentuin. Als zij naar hem uithaalt zegt ze: “Je zou opgesloten moeten worden en tentoongesteld, hier in de dierentuin!” Hij schrijft een brief naar de dierentuin en belandt als mens in een kooi. Absoluut bizar, heerlijk geschreven en vermakelijk om te lezen. Het verhaal gaat alleen iets te lang door. En ik vond Vrouw of vos wel beter.
⚙️ Mot en de metaalvissers - Sanne Rooseboom | Een favoriet boek van een vriendin van mij én een van de kinderboeken die hoog in De Grote Vriendelijke 100 staat (de toplijst van De Grote Vriendelijke Podcast die journalisten en recensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard maken). In dit verhaal gaat Mot metaalvissen en vindt ze een bijzondere onderzeeër. Enter geschiedenis van de stad die in handen is van een boosaardige man met de woningcrisis op de achtergrond. Tel daar een moeilijke moeder-dochterrelatie bij op en je hebt een wat te hoog gehalte ‘dit kinderboek is eigenlijk meer voor volwassenen geschreven’. Toch schrijft Sanne Rooseboom erg goed en valt alles lekker in elkaar. Geen favoriet, wel vermaakt met dit avontuur.
Nachtgeheimen - Simone Arts* | Dit YA-boek verschijnt in maart, maar ik las het eerder omdat ik een citaat mocht aanleveren. Een mooi ontroerend boek over het kwijtraken van je beste vriendin, de geheimen die ze had uitzoeken en tiener zijn op de middelbare school.
🌸 Niet volgens plan - Yvonne van den Nieuwenhuizen (Het Pact #1) | Een fijne feelgood die zich afspeelt in Nijmegen, Haarlem en Bloemendaal. De aanloop was wel erg lang, maar verder oké.
💚 Vreemde tekeningen - Uketsu | Het Parool (paywall) schreef al even over dit rare Japanse boek en ook ik las het. Het idee: in dit boek staan naast tekst ook enkele tekeningen. Is het literatuur? Ik vind van niet. Een soort mysterie om op te lossen dat matig in elkaar zit en ook de bordkartonnen personages en het plot hebben weinig om het lijf. Sla maar over, is mijn advies. (Wel leuk dat dit boek neongroen is, zie ook mijn boekentrends van 2025).
💗 Moederliefde - Femmy ten Cate* | Wat als je moeder je opsluit in de kelder? Deze psychologische roman van eigen bodem was wel een verrassing. Leen (27) graaft in dit boek in zijn familiegeschiedenis en oude dromen in de hoop op vrijlating. En intussen gaat er ook nog iemand met zijn identiteit aan de haal.
🌊 Naar de vuurtoren - Virginia Woolf* | Ik wil 10 klassiekers lezen dit jaar en Woolf was de eerste. Een boek dat al tijden op mijn lijstje stond en nog beter was dan ik dacht. Hoe Woolf in haar geheel eigen stijl van stream of consiousness over het onvermogen van de mens en de vergankelijkheid schrijft is simpelweg adembenemend.
🔥 De eeuwige nee-zegger (Lessen in de liefde #2) - Jade Vening | Een van de beste romantische boeken van eigen bodem die ik vorig jaar las was De eeuwige Ja-knikker van Jade Vening. Nu is deel 2 van deze serie uit, die gaat over een Arnhemse vriendengroep. Vlot, vermakelijk, gelaagd, heel grappig en een beetje spicy. In dit deel volgen we Iris die net slechthorend is geworden door een heftig ongeluk en niet bepaald vrolijk is. En dan moet ze ook nog eens illustraties maken voor kinderboekenschrijver Boris Aslan die onder een pseudoniem schrijft en haar mails kortaf beantwoord. Totdat het opeens toch flirty wordt…
🪐 Op een andere planeet kunnen ze me redden - Lieke Marsman | Ik ben fan van Lieke Marsman, maar haar nieuwste boek viel me enorm tegen. We lezen essays en dagboekfragmenten over haar leven - ze is ongeneeslijk ziek door een vorm van kanker, haar arm is er zelfs afgehaald. In dit boek vertelt ze over hoe het is om ziek te zijn en hoe ze daardoor in het goddelijke en buitenaardse is gaan geloven. Een goed uitgangspunt, maar ze laat de lezer niet dichtbij genoeg komen. Om in termen van het boek te blijven: ze zweeft eromheen. De essays, nauwelijks zo te noemen, vervallen in enorme clichés en het hoge ‘ik heb die filosoof gelezen’-gehalte is hoog. Jammer, maar helaas.
* = recensie-exemplaar
Op stapel voor februari
Komende maand lees ik wat boeken die op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2025 staan. Ik las tot nu toe 3 van de 18, namelijk Het archief, Dagen als vreemde symptomen en De kroon met twee pieken. Mijn favoriet? Absoluut Dagen als vreemde symptomen van Leonieke Baerwaldt.
Ik lees op dit moment Rouwdouwers van Falun Ellie Koos en wil De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf van Maria Kager ook nog lezen. Man maakt stuk van Maurits de Bruin en Wolf van Lara Taveirne staan ook op mijn lijstje. We gaan kijken hoe ver ik kom, maar ik heb mezelf niet als doel gesteld om de hele longlist te lezen. De shortlist misschien.
Verder ligt het gloednieuwe debuut Popcorn donut kaassoufflé van Eline van Wieren op mijn stapel, dat qua titel en omslag alvast geslaagd is. Nu de inhoud nog, uiteraard. Daarover later meer. Verder ligt Een eenvoudige ingreep van Yael Inokai ook op me te wachten, een boek dat wat Atwood-vibes schijnt te bevatten.
De literaire leesclub
Verder ging ik in januari voor het eerst naar de literaire leesclub die Robin organiseert. Ik ken Robin van de online boekenwereld en sprak haar al eens eerder op een event. Ze zette eerder een andere leesclub op die nog steeds elke maand samenkomt in Arnhem of Nijmegen. Haar tweede leesclub Boeklidt focust op literatuur. Voor de eerste keer spraken we af in een gezellig boekencafé in Arnhem: ABC Libertas.
Wat ik vooral fijn vond is dat Robin het zo goed had voorbereid. We kregen invulformulieren waar we opschreven wat we precies verwachten van de leesclub, welke boeken we graag wilden lezen en vertelden erin over onszelf. De meeste leden kenden elkaar namelijk nog niet en hebben zich via een oproep op Instagram van Robin aangemeld. En dat werkte uitstekend!
Het werd een hele fijne avond met een gemêleerd gezelschap - van een docent Nederlands tot mensen die in de zorg werken. (Dat mensen in de zorg literatuur lezen, stemt me oprecht hoopvol) Ons eerste boek, dat we tijdens de tweede bijeenkomst gaan bespreken, wordt De Vegetariër van Nobelprijswinnaar Han Kang.
Paula, hoe gaat het eigenlijk met je boek?
Afgelopen jaar schreef ik mijn feelgood Volgeboekt af. Een romantisch boek dat zich afspeelt op Terschelling. Het gaat over schrijfster Felicia die afreist naar het eiland tijdens het festival Oerol en daar onverwacht in de B&B van Alex beland. Een nogal speciale B&B, het is namelijk een Books & Breakfast - boekhandel en hotel ineen. Tussen het verslaggeven over het festival door, groeien de twee steeds meer naar elkaar toe en is er een mysterieus boek dat hun aandacht opeist. En dan moeten ze ook nog dealen met hun eigen verledens.
Inmiddels zijn de redactierondes voor Volgeboekt achter de rug, de correcties doorgevoerd en de meeste puntjes op de i gezet. De drukproef is in aantocht, daar staan we nu. Kortom: het boek is er bijna. En ik vind het onwijs spannend! Je kunt het boek inmiddels al pre-orderen (gesigneerd!). Als je dat doet, zou me dat erg helpen.
Verder voelt het soms heel onrealistisch dat het boek er echt komt. Op een boekpresentatie van een andere feelgoodauteur waar ik was, spraken mensen me aan met “hoe gaat het met jouw boek?” en “wanneer is je boekpresentatie?”. Cliché maar waar: als je me dit een jaar geleden had verteld, had ik niet geloofd dat dit allemaal echt zou gebeuren. En, sorry voor de clichés (mijn boek staat er niet bol van, dat beloof ik) maar ik kan niet wachten om een fysiek exemplaar in mijn handen te houden.
Pre-order nu een gesigneerde versie van Volgeboekt hier. Dan valt het boek op 23 april op je deurmat. Dankjewel! <3
Heerlijk om te lezen en je bent een ware aanwinst voor onze boekenclub!
Weer een paar boeken aan mijn to-read lijstje toegevoegd 🤩